Afgelopen activiteiten

Lezing van historicus en Indonesië expert Wim Manuhutu
tijdens Dag van het Kasteel op 10 juni 2019

Huys den Donck is onlosmakelijk verbonden met de VOC. Het huis werd 1746 gebouwd door Otto Groeninx van Zoelen, burgemeester van Rotterdam en bewindhebber van de VOC. Bovendien droegen twee VOC-schepen de naam Huys Ten Donck.

Tijdens de lezing krijgt u antwoord op de vraag: ‘Wat hield dat eigenlijk in ‘bewindhebber van de VOC? Wat voor invloed had dit bewind voor mensen in de gebieden die onder de invloed van de VOC vielen?’. Historicus en Indonesië expert Wim Manuhutu neemt u mee terug de tijd en belicht deze invloeden van vele kanten. Hij zoomt daarbij in op de twee VOC-schepen die naar Azie voeren en geeft antwoord op de vraag:  Waarom prijkte op deze schepen de naam Huys den Donck?

Praktische informatie


10.30 Inloop (aanmelden bij de voordeur)
11.00 Aanvang lezing met een welkomstwoord van Iris Broersma, erfgoedprofessional en bestuurslid van de Nederlandse Kastelenstichting

De lezing duurt ongeveer 45 minuten.
Na de lezing kun je de tuin te bezoeken.
Toegangsprijs 15 euro. Je toegangsbiljet is tevens je toegangskaart voor de tuin.

Aanmelden kan via Dag van het Kasteel

NB: De lezing is niet gekoppeld aan een rondleiding door het huis.

 


——————–

Special Tours – Lente Rondleidingen met High Tea op zaterdag 18 mei 2019

Na het succes van de voorgaande Seizoensrondleidingen op Het Huys ten Donck bieden we dit jaar de Special Tours rondleidingen aan! Het restauratie/duurzaamheidsproject is afgerond en nu willen wij onze gasten kennis laten nemen met de authentieke ontvangstruimtes in het Hoofdhuys en het aansluitende Landschapspark wat in volle bloei staat.

U krijgt een rondleiding door Het Huys ten Donck zelf, kunt tussendoor genieten van een kleine high-tea en wordt vervolgens meegenomen door Peter Verhoeff om een mooie wandeling te maken door het eeuwenoude Engelse landschapspark.

In het Huys krijgt u een uniek kijkje in de bijzondere ontvangstruimtes, vertellen wij u graag meer over de rijke geschiedenis, de verbondenheid van de familie Groeninx van Zoelen en leert u iets meer over de bijzonderheden van het authentieke en historische interieur. Na een kopje thee of koffie met kleine high-tea wordt u opgehaald door Peter Verhoeff (landschapsarchitect en deskundigen op het gebied van landschapsparken bij historische huizen en buitenplaatsen) van Stichting in Arcadië, die u de rondleiding door het Park zal geven met al zijn kennis en ervaring. Zo krijgt u echt de kans om op deze dag de buitenplaats in haar volle glorie te beleven en met een gemêleerd gezelschap te genieten van de verhalen over de unieke eigenschappen van de buitenplaats en alle bijzondere flora en fauna!

De eerstvolgende rondleiding staat gepland op zaterdag 18 mei 2019.

Ochtendrondleiding:
10:30 – 10:45   Inloop
10:45 – 11:30   Rondleiding binnenshuis
11:30 – 12:00   Kleine high-tea
12:00 – 13:00   Rondleiding door het Donckse Bos met landschapsarchitect Peter Verhoeff

Middagrondleiding:
13:00 – 13:15  Inloop
13:15 – 14:00  Rondleiding binnenshuis
14:00 – 14:30  Kleine high-tea
14:30 – 15:30  Rondleiding door het Donckse Bos met landschapsarchitect Peter Verhoeff

De prijs is € 36,- per persoon, inclusief kleine high-tea en de rondleiding binnen- en buitenshuis. We houden een maximum aan van 20 personen per groep.


——————–

Op het ‘Verduurzaamde’ Huys Ten Donck, met werken van AnoukArt 
1 februari tot 3 maart 2019 

Het Nieuwe Jaar brengt een jaar waarin Het Huys ten Donck met haar tijd meegaat en een grootschalig verduurzamingstraject van dit Rijksmonument afrond.  Zo openen wij – na het succes van onze Seizoensrondleidingen – nu voor het eerst dit jaar weer onze deuren, om direct ook onze allereerste moderne kunst expositie ooit op Het Huys ten Donck met u te delen, in samenwerking met topfotografe Anouk van Tetering ofwel AnoukArt! (www.anoukart.com)

Met 20 van haar werken, waarvan er 5 geïnspireerd zijn door het interieur van Het Huys ten Donck zelf, biedt AnoukArt een unieke blik op alledaagse (verzamel) objecten. Koop dus snel uw kaartje voor één van de rondleidingen in de weekenden van 1-10 februari of een samengestelde ‘private viewing’ (zie uitleg verder hieronder) waarin u, te midden van de snelheid van onze huidige wereld, niet alleen de kans krijgt om te genieten van een tour door het prachtige authentieke Rococo buitenhuis, maar ook de kans krijgt om compleet te worden verrast door de onthullende fotografie van AnoukArt. Inclusief koffie/thee & kaakje en toegang tot het Donckse Bos met beschrijving van de bezienswaardigheden en tuinornamenten volgens anekdotes in de wandelbrochure!

De opbrengsten van de rondleidingen gaan
naar het project Interieurvrijwilligers & Summerschool 2019 voor een collectie-beherplan, de trianingen van vrijwilligers en voor opleidingsdoeleinden van studenten op. het gebied van preventieve conservering!

PRIVATE VIEWING Boek een private tour voor zakelijke relaties of met vrienden!
Middels een private tour van AnoukArt en Jonkvrouw Catharina van Het Huys ten Donck samen, kunt u ook een private viewing organiseren voor door u zelf samengestelde groepen van maximaal 15 personen tussen 1 februari-3 maart met korting voor €20 p.p. (minumum €300,- per groep per rondleiding) incl. koffie/thee en taart. Bent u geïnteresseerd in de aankoop van specifieke kunstwerken van AnoukArt, dan kunt u ook een individuele afspraak maken voor een private viewing met Anouk dagelijks tot 3 maart tussen 10.00-17.00 uur. Hiervoor kunt u contact opnemen via funky@anoukart.com.