Twee generaties na de burgemeester van Rotterdam Otto Groeninx van Zoelen die het huidige Huys ten Donck in 1746 bouwde, refereerde zijn kleinzoon Otto Paulus Groeninx van Zoelen in 1820 aan de buitenplaats als de plek
‘Alwaar al mijn genoegens verenigd zijn’. De familie woonde aan de Haringvliet te Rotterdam, echter het ‘Buiten’ – gelegen op een zandterp/donk aan de rand van de Maas in de polder Nieuwe Rijerwaard – was de favoriete plek waar de familie samenkwam en haar (zakelijke) relaties ontving. De buitenplaats werd aangelegd als plek die tot de fantasie zou spreken, waar gasten in pracht en praal konden worden ontvangen en waar de kinderen in een gezonde omgeving buiten konden spelen. Ooit een oase temidden van de polder, is de buitenplaats vandaag nog steeds een oase, nu temidden van de verstedelijking, op slechts 15 minuten van het centrum van Rotterdam.
Inmiddels genieten naast de dagelijkse wandelaars ook onze betrokken ‘Vrienden van de Buitenplaats’ wekelijks van hun wandelingen in het Donckse Bos en van de activiteiten die worden georganiseerd., De Natuurvereniging verzamelt al 30 jaar gegevens over de natuurwaarden van de bijzondere flora & fauna in het Donckse Bos, brengt wekelijks haar nieuws uit aan haar trouwe leden en doet rondleidingen voor bezoekers. Bij de BP Bolnes en Verschoor Groente & Fruit Pachters kunnen bezoekers dagelijks hun dagkaarten kopen om van de historische wandeling in alle seizoenen en zeldzame paddestoelen in de herfst te komen genieten (graag wel op de paden blijven!). Pachters bouwden zelf ook 150 jaar geschiedenis op deze buitenplaats op. Gezinnen groeien op in de eeuwenoude boerenwoningen. Recentelijk werden bouwkavels uitgegeven waar nieuwe eigenaren hun droomhuizen op bouwden aan de Donckselaan. Bedrijven huren al jaren trouw hun kantoorruimtes in de bijgebouwen. Over de jaren hebben we met uiteenlopende opleidingsinstituten samengewerkt voor leer-werk trajecten, onderzoeken en praktische ervaring in het groenwerk en in het interieur/monumentenbehoud. Samen met Stichting Pameijer hebben we al sinds 2015 een succesvolle samenwerking waar we met de nodige zorg en begeleiding een zinvolle dagbesteding krijgt in het groen, waar wij en de hele Pameijer groep allemaal enorm trots op zijn!.
Onze vrijwilligersgroepen die we over de laatste 10 jaren hebben opgebouwd zijn van onschatbare waarde en onze samenwerkingen met zorginstellingen hebben de sociaal-maatschappelijke functie van de buitenplaats als community waar je bij wilt horen en die een beschermde omgeving kan bieden om voor elkaar te zorgen, een wezenlijke invulling gegeven. Onze volgers op facebook en instagram noemen het ook ‘hun buitenplaats’, en dat is ook terecht, want we ontlenen allemaal onze identiteit en samenhorigheidsgevoel aan deze bijzondere plek.
We mogen er met z’n allen reuze trots op zijn dat we in elk seizoen weer van deze pracht en praal kunnen genieten!
Een eerste kennismaking met ‘ten Donck’, is een directe kennismaking met de mensen die ooit verbonden waren aan deze plek. Zoals de monniken van St. Maartensdonk die 5ha grond kregen als dank voor hun hulp bij de inpoldering van de Nieuwe Reijerwaard. DIt verteld het verhaal van Nederlanders die de waters wisten te trotseren op de rand van land en water, kennis en kunde we naast onze VOC en handelsgeschiedenis, internationaal voor worden geroemd tot de dag van vandaag. Later de familie Groeninx van Zoelen met hun roots in het Rotterdamse en hun liefde voor deze Buitenplaats die al 400 jaar voortduurt. In 1702 bracht Catharina van Zoelen het landgoed als bruidsschat in haar huwelijk met Cornelis Groeninx. Hun zoon, Otto Groeninx van Zoelen, volgens de traditie van deze regentenfamilie zijnde burgemeester te Rotterdam en bewindhebber van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), bouwde het huidige Huys ten Donck in 1746 op de fundamenten van het oorspronkelijke kasteeltje uit 1616. Bedoeld als ontvangsthuis voor zakelijke relaties, was dit ook de favoriete plek waar de familie samenkwam, terwijl zij oorspronkelijk woonden te Rotterdam aan de Haringvliet.
Het park werd samen met de gehele Buitenplaats als een van de eersten in Nederland in de 20ste eeuw aangewezen als beschermd Rijksmonument, Natuurmonument en Landgoedbiotoop. De Donckse Grienden zijn een van de laatste zoetwatergetijde-grienden in Europa! In 1978 werd Stichting Het Huys ten Donck (ANBI) opgericht, met als doel de instandhouding, continuïteit en kwaliteit van de buitenplaats te waarborgen voor de toekomst. Sinds 1980 is Het Huys ten Donck opengesteld voor besloten ontvangsten en het historische Landschapspark is dagelijks toegankelijk voor wandelaars met wandelkaarten.
Een wandeling door het park van Het Huys ten Donck is in elk seizoen een plezier. Soms heb je de kaplaarzen wel nodig, maar ook dat heeft z’n charme. Wij verzoeken u graag tijdens uw wandeling op deze unieke historische buitenplaats onze huisregels te respecteren (zie hieronder vermeld) waarmee het enige doel is om de buitenplaats en natuur te beschermen en op zijn best in stand te houden. Wij danken u voor uw betrokkenheid en wensen u veel wandelplezier!
Wandelkaarten zijn als volgt verkrijgbaar (€ 2,- per dagkaart/persoon vanaf 12 jaar. Kinderen onder de 18 onder begeleiding van volwassenen):
1. Bij de BP Bolnes – Lagendijk Brandstof, Benedenrijweg 184 te Ridderkerk (open: ma-vrij 06.00-23.00 uur, za 08.00-23.00 uur, zo 09.00-23.00 uur).
2. Bij Groentespeciaalzaak en Traiteur Verschoor – Dillenburgplein 10 te Ridderkerk (open: ma-vrijdag 07.00-19.00 uur en za 07.00-16.00 uur).
Dagkaarten zonder ingevulde datum op de dag van uw wandeling zijn niet geldig en bieden u geen toegang. Met het doel de instandhouding van dit bijzonder natuurgebied en diens cultuurhistorische- en natuurwaarden te waarborgen, verzoeken wij u zich te houden aan de hieronder genoemde huisregels: – Toegang tot het Park is van 10.00 uur tot 18.00 uur; – A.u.b. fiets in fietsenrek en auto op de parkeerplaats rechts van Het Huys; – Uitsluitend wandelen op de wegen en wandelpaden en niet op het gras, weilanden of bij de paddenstoelen; – U dient per persoon in bezit te zijn van een wandelkaart van Het Huys ten Donck. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar worden alleen onder begeleiding van een volwassene toegelaten (kinderen > 12 jaar met tevens een geldige wandelkaart); – Honden zijn niet toegestaan op de buitenplaats – die hebben reeds 40 ha beschikbaar aan weerszijden buiten de buitenplaats op de Donckse Velden om op rond te rennen!; – Het is – onverminderd andere verbodsbepalingen in wetten en verordeningen–verboden bloemen, bladeren, paddenstoelen, kastanjes en andere vruchten te plukken of te vervoeren, bomen, struiken en andere gewassen te beschadigen, hout te sprokkelen, te zwemmen, vuur te maken, het wild of de vogels te verontrusten, te vissen, orde en rust te verstoren, papier, sigaretten en ander afval achter te laten. Roken is niet toegestaan; – In verband met de privacy van de verschillende families en huurders op de buitenplaats, verzoeken wij u de privé-delen van de buitenplaats niet te betreden zonder afspraak.
Wij ambiëren een levend landgoed waar het aantrekkelijk is en altijd zal zijn om voor diverse doelgroepen van jong tot oud in een inspirerende omgeving kunnen wonen, werken, leren en te recreëren. En dat een gezin in dezelfde straat tot in de lengte der dagen bij elkaar in de buurt kan blijven wonen en dat we voor elkaar kunnen blijven zorgen.
Ons doel is om alle bijgebouwen te herstellen, nieuwe functies te geven en de hele buitenplaats tot leven te brengen. Zo restaureerden wij het Koetshuis in 2005 & 2009 zodat het nu kantoorruimte biedt voor bedrijven, en onderdak aan leerwerkprojecten en onze vrijwilligers. In 2006 richtten wij de Tennisvereniging ’t Donckse Bos op, waarmee we de bijna eeuw-oude tennisbaan gezamenlijk restaureerden en 40 leden nu wekelijks spelen. Het hoofdhuis onderging een grote restauratie van het exterieur in 2010, het interieur in 2012, en wordt die jaar nog verduurzaamd. In het Park hebben wij over de laatste 6 jaren vier grote herstelprojecten uitgevoerd en het achterstallig onderhoud van de laaste 60 jaar getracht in te halen. Onze pachters zorgen ervoor dat de stukken land die zij bewerken en begrazen er prachtig bij liggen en ook nog een nuttige bestemming hebben voor graanproductie of gras als voer voor melkvee.
De ‘Houtloods’ is recentelijk opgeleverd en er is nog 1 van de 2 kantoorunits per 1 januari 2024 beschikbaar!
Een prachtig nieuw gebouw met traditionele en moderne elementen, temidden van de boomgaard dat zich zo goed als op een eigen eiland bevindt, met aan de ene zijde het uitzicht op het Donckse Bos aan de andere zijde Het Huys ten Donck en de plekken van de historische moestuinen, slangenmuur met leifruit en boomgaard. Een prachtige plek als kantoor, als showroom, als ontmoetingsplaats of als opleiding/traningslocatie. Tevens is er nog een kantoorruimte beschikbaar per 1 januari in het net geheel verduurzaamde monumentale Koetshuis!
Bent u geïnteresseerd in het huren van kantoorruimte op de buitenplaats, neem vooral contact op met onze makelaar: olaf@rijndelta.com of via info@rijndelta.com!
TE HUUR 2 KANTOORRUIMTES:
1) Eén (van twee) Kantoorunit van 140 m2 over 2 verdiepingen in de nieuw gebouwde geheel duurzame Houtloods temidden van de historische Boomgaard, met eigen oprijlaan, 3 vaste parkeerplaatsen per kantoorunit met 2 laadpunten voor elektrische auto’s, minder valide WC op de begane grond en prachtige groene omgeving.
2) Kantoorruimte 100m2 op de begane grond van het monumentale Koetshuis in het bijgebouw van Het Huys ten Donck. Waar de voormalige stallen waren werd dit gebouw in 2006 herbestemd en gerenoveerd, met behoud van oude elementen maar met een mooie sfeervol nieuwe kantoorruimte! in 2023 is het dak verduurzaamd en is het hele gebouw van kierdichting voorzien, en met de reeds aanwezig vloerverwarming, maximaal verduurzaamd!
In 2006 is de tennisbaan in het Donckse Bos volledig gerenoveerd. Om de oude tennisbaan nieuw leven in te blazen, is in samenwerking met buurtgenoten Tennisvereniging Het Donckse Bos opgericht. Gezamenlijk is de restauratie bekostigd, en de samenwerking tussen de Tennisvereniging, Stichting Het Huys ten Donck en de expertise van Greenfields Kunstgras heeft een prachtig resultaat opgeleverd. De natuurlijke omgeving zorgt voor een compleet en sportief buitengevoel. De mooiste tennisbaan in Zuid-Holland is wekelijks volop in gebruik door onze 40 tennisleden!
De Tennisvereniging Het Donckse Bos heeft zijn eigen bestuur bestaand uit de heer Vincent van der Have, Jan Visser, Philip Ilmer en Anja de Geus. Voor vragen over lidmaatschap verwijzen wij u graag naar onze secretaris W.J. de Geus via wjdegeus@hetnet.nl.
De tennisleden bieden u echter ook de mogelijkheid om de tennisbaan te betrekken bij uw bedrijfsontvangst. Dus wij nodigen u graag uit om bijvoorbeeld een Tennis Clinic te organiseren. Wij hebben daar bijzonder positieve ervaringen mee!
Onze vrijwilligers hebben op de Buitenplaats een unieke energie toegevoegd, waarbij het community-gevoel dat wij altijd zo krachtig vonden aan de geschiedenis van historische buitenplaatsen waar vroeger zoveel mensen samenwerkten en samenkwamen. Daar waar we begonnen met het oproepen van hulp in het Park, groeide dat uit tot een betrokken groep groen-vrijwilligers, een hechte groep van Pameijer, en onze kundige ‘bouw-ploeg’, die werkelijk een transformatie hebben teweeggebracht in het Park. Het allerleukste is tegelijk de levendigheid: iedereen is lekker bezig, je ziet direct resultaat en met elkaar hebben we het gezellig.
Met behulp van o.a. De Groene Motor en fondsen konden we ook de nodige knowhow bieden met cursussen en praktische zaken als contracten, kleding, handgereedschap en veiligheidsschoenen. Met het succes van onze eerste groep, kwam er een jaar later de Interieur groep bij. Die werden door een professional getraind in ‘art-handling’ maar ook herkennen van metalen, of onderhoud van stucwerk. Met die kennis en begeleiding werden we vervolgens met zijn allen direct in het diepe gegooid, naar aanleiding van een ingrijpend restauratieproject. Zo werd het leerproces versneld en konden we onze ‘interdisciplinaire aanpak’ met kennisoverdracht tussen oud-medewerkers, vrijwilligers, opleidingen en publiek, tegelijk met de juiste kennis van zaken belangrijke onderwerpen als schades in kaart brachten en oplossingen onderzochten voor bijv. het opslaan/beschermen van objecten tijdens de restauratie.
Workshops van experts aan studenten, werden door onze vrijwilligers bijgewoond. Instructies voor ‘Good Housekeeping’ werden telkens vastgelegd en zo bouwen we langzamerhand ook een interactieve ‘Good Housekeeping Gids’ op waarmee monitoring, instructies verzamelen, verhalen uit het verleden en kennisoverdracht naar de toekomst, allemaal mogelijk worden gemaakt, Wij zijn super dankbaar voor de inzet van onze vrijwilligers en supertrots op de hechte groepen die we nu al hebben weten te vormen. Bent u ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk op Buitenplaats Het Huys ten Donck? Stuur ons dan a.u.b. een mailtje met uw interesse en CV (graag ook hobby’s en passies daarin noemen!) dan kijken we er graag naar!
De ziel van Het Huys ten Donck zijn de mensen die er door de eeuwen heen voor hebben gezorgd dat Het Huys ten Donck een levendig paradijs is gebleven.
Ons doel?
Ervoor te zorgen dat deze bijzondere plek voor de toekomst behouden blijft en steeds beter beleefbaar wordt, zodat u ervan kunt blijven genieten. Maar ook dat deze plek een unieke toegevoegde waarde kan blijven bieden aan haar omgeving. Dat mensen van jong tot oud van de buitenplaats kunnen genieten, maar ook er wonen, werken, leren, recreeren en voor elkaar zorgen zoals van oudsher op een landgoed altijd de bedoeling was.
Dat buitenplaats Het Huys ten Donck het toonbeeld mag worden van Hollands Glorie vakmanschap, ondernemerschap en duurzaamheid, en middels samenwerkingen dit steeds verder kan uitbouwen. Denk aan een restauratieatelier op de buitenplaats om kennis te blijven overdragen en de instandhouding te waarborgen, maar ook Masterclasses en Special Tours van de experts! Dat we als Rotterdamse Buitenplaats en visitekaartje van Ridderkerk de parel van de regio blijven, met de internationale allure die de buitenplaats al die eeuwen al met zich meedraagt en uitdraagt!
Dit is een uniek stukje Nederlands cultureel erfgoed dat tot de verbeelding spreekt, maar tegelijkertijd ook een hele opgave is om optimaal in stand te houden. Onze toekomstvisie vraagt veel inzet en inzicht van onze veelzijdige en gedreven bemanning. Deze zullen wij de komende jaren uitbouwen en betrekken.
Wij doen van onze kant onze uiterste best om de kwaliteit van de buitenplaats in stand te houden. Maar wij kunnen dit niet alleen… Wij nodigen iedereen uit om de Buitenplaats Het Huys ten Donck te steunen, door Vriend van de buitenplaats te worden, opdat we samen deze buitenplaats steeds verder tot leven te brengen voor nu en nog lang in de toekomst!
Het Huys ten Donck is omringd door één van de oudste – in Engelse stijl aangelegde – landschapsparken van ons land. Het zogeheten Donckse Bos, van 22 hectare, maar ook het buitendijkse gebied met het natuurgebied de Donckse Grienden, het Donckse Haventje en het Voorterrein (evenementterrein) van 4,5 hectare, maken deze buitenplaats bijzonder, vooral op deze plek zo midden in de Randstad.
De buitenplaats leent zich uitstekend als springplank voor vernieuwende concepten.