+

Geschiedenis

Door de eeuwen hebben velen gasten uit binnen- en buitenland van deze oerhollandse buitenplaats kunnen genieten. Het eerste bewaarde gastenboek stamt uit 1765. Doordat de geschiedenis over 9 generaties binnen de muren van Het Huys ten Donck behouden is gebleven is een wandeling door het huis net een wandeling door onze vaderlandse geschiedenis, met herinneringen aan de verschillende posities welke familieleden hadden in stadsbesturen, bij de VOC, aan het hof, als gezanten in het buitenland en in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de eeuwenlange verbinding met de familie Groeninx van Zoelen, is de persoonlijke, warme sfeer op Het Huys ten Donck nog steeds voelbaar.

De kleinzoon van de bouwer, Otto Paulus Groeninx van Zoelen, refereerde in 1820 aan de buitenplaats als de plek 'Alwaar al mijn genoegens vereenigd zijn'. De familie woonde aan de Haringlvliet te Rotterdam, echter hun buitenplaats het Huys ten Donck - gelegen op een zandterp/donk aan de rand van de Maas in de polder Nieuwe Rijerwaard - was de favoriete plek waar de familie samenkwam en haar (zakelijke) relaties ontving. De buitenplaats werd aangelegd als plek die tot de fantasie zou spreken, waar gasten in pracht en praal konden worden ontvangen en waar de kinderen in een gezonde omgeving buiten konden spelen. Ooit een oase temidden van de polder, is de buitenplaats vandaag nog steeds een oase, nu temidden van de verstedelijking, op slechts 15 minuten van het centrum van Rotterdam.

Historica Irma Thoen legde de geschiedenis van de buitenplaats vast in het in 2005 door Stichting Erfgoed Rotterdam uitgegeven boek: "Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen", dat u bij bol.com kunt bestellen.